Produceer je zelf stroom met zonnepanelen, dan gebruik je niet altijd alles zelf. Dit overschot kan je delen of doorverkopen. Traditioneel was dit enkel mogelijk aan je klassieke energieleverancier, tegen een injectietarief dat hij bepaalt. Maar nu kan je je overtollige zonne-energie ook direct met iemand anders delen. Jij beslist hierbij met wie je wil delen of (ver)kopen aan een prijs die jij zelf bepaalt.
Dankzij dit energiedelen wordt hernieuwbare energie toegankelijk voor iedereen en kunnen anderen ook meegenieten van je groene stroom. Zo komen we meer los van klassieke energieleveranciers en fossiele brandstoffen, met nog eens een extra financieel voordeel. Op die manier draagt energiedelen bij aan de ontwikkeling van een duurzaam en fair energiesysteem met nieuwe oplossingen en technologieën die de energieproductie klimaatneutraal kunnen maken. Een win-win voor iedereen!
Lees hier waarom EnergySwap gelooft in een eerlijke, decentrale en toegankelijke energiemarkt.
Er zijn heel wat redenen en evenveel mogelijkheden om je elektriciteit direct met anderen te delen. Of je nu kiest voor bijna gratis schenken of betalend verkopen tegen jouw tarief, je kan wel maar aan één vorm deelnemen. Combineren is momenteel niet toegelaten. Dat je in de eerste plaats zelf voluit geniet van je duurzame stroom is voor iedereen een aanrader. Wat je met je overschot doet is een persoonlijke keuze dankzij EnergySwap.
De uitdrukking zegt het zelf: je wil je duurzame stroom op overschot graag met anderen delen, aan een zo laag mogelijk bedrag. Mits een kleine vergoeding kan je op verschillende manieren energie 'schenken'.
Je kan je overschot aan zelfgeproduceerde stroom ook direct verkopen aan een andere partij, tegen een prijs die zowel jou als je koper een mooi voordeel oplevert. Ook hier heb je meerdere keuzes.
Ontdek hier meer over direct elektriciteit kopen. Interesse om rechtstreeks stroom te verkopen? Kijk dan hier.
De overtollige stroom rechtstreeks leveren van persoon tot persoon gebeurt automatisch via je bestaande elektriciteitsnetwerk. Dat kan enkel als je allebei aangesloten bent via een digitale meter met meetregime 3.
Een digitale meter geeft per kwartier precies aan hoeveel zonne-energie je produceert en niet zelf verbruikt. Dankzij deze kwartierwaarden wordt direct duidelijk hoeveel overschot er beschikbaar is. Daarom is het ook belangrijk dat de andere partij binnen datzelfde kwartier de gedeelde stroom gebruikt. Is dat niet zo of blijft er toch nog een rest over, dan kan die via een terugleveringscontract aan je traditionele leverancier verkocht worden.
Activeer je je meetregime 3 bij je vaste stroomleverancier, dan kan je netbeheerder (Fluvius in Vlaanderen) dagelijks je kwartierwaarden lezen om per maand precies de uitgewisselde stroom te berekenen. Vervolgens stuurt hij deze data naar je leverancier; zodat de afgenomen stroom (via de leverancier), gedeelde elektriciteit (via energiedelen) en eventuele teruggeleverde stroom (via injectie) nauwkeurig kunnen verrekend worden in een correcte facturatie.
Bij je traditionele energieleverancier koop je de elektriciteit van hem, geproduceerd door hem. Een energiedeelplatform zoals EnergySwap wekt zelf geen stroom op, maar is een tussenpersoon die het mogelijk maakt dat mensen en bedrijven rechtstreeks onder elkaar kunnen kopen en verkopen. Zonder tussenkomst van een grote stroomleverancier.
Maar het blijft wel minstens even gemakkelijk. EnergySwap ontzorgt je volledig door alles eenvoudig en geautomatiseerd te maken en het hele proces voor je op te volgen. Van opstart tot levering.
Wil je je registreren op het platform van EnergySwap? Dat kan hier.
Maak ook het verschil met energiedelen via EnergySwap. Meld je hier aan.