Versnel de energietransitie met energiedelen

Produceer je zelf stroom met zonnepanelen, dan gebruik je niet altijd alles zelf. Dit overschot kan je delen of doorverkopen. Traditioneel was dit enkel mogelijk aan je klassieke energieleverancier, tegen een injectietarief dat hij bepaalt. Maar nu kan je je overtollige zonne-energie ook direct met iemand anders delen. Jij beslist hierbij met wie je wil delen of (ver)kopen aan een prijs die jij zelf bepaalt.

Dankzij dit energiedelen wordt hernieuwbare energie toegankelijk voor iedereen en kunnen anderen ook meegenieten van je groene stroom. Zo komen we meer los van klassieke energieleveranciers en fossiele brandstoffen, met nog eens een extra financieel voordeel. Op die manier draagt energiedelen bij aan de ontwikkeling van een duurzaam en fair energiesysteem met nieuwe oplossingen en technologieën die de energieproductie klimaatneutraal kunnen maken. Een win-win voor iedereen!

Lees hier waarom EnergySwap gelooft in een eerlijke, decentrale en toegankelijke energiemarkt.

Energie delen of verkopen: jij kiest

Er zijn heel wat redenen en evenveel mogelijkheden om je elektriciteit direct met anderen te delen. Of je nu kiest voor bijna gratis schenken of betalend verkopen tegen jouw tarief, je kan wel maar aan één vorm deelnemen. Combineren is momenteel niet toegelaten. Dat je in de eerste plaats zelf voluit geniet van je duurzame stroom is voor iedereen een aanrader. Wat je met je overschot doet is een persoonlijke keuze dankzij EnergySwap.

Energie delen

De uitdrukking zegt het zelf: je wil je duurzame stroom op overschot graag met anderen delen, aan een zo laag mogelijk bedrag. Mits een kleine vergoeding kan je op verschillende manieren energie 'schenken'.

  1. Aan jezelf: je verplaatst in feite je zelfopgewekte stroom van je ene adres met zonnepanelen naar een ander adres op jouw naam. Denk hierbij aan een tweede verblijf, je bedrijf of andere gebouwen. Of omgekeerd naar je hoofdwoning.
  2. Aan een andere persoon of organisatie: je deelt elektriciteit vanuit je woning of bedrijf waar zonnepanelen energie opwekken met iemand anders. Dan kunnen buren, familie, vrienden of zelfs een sportvereniging zijn.
  3. In een gemeenschappelijk gebouw: je deelt zelfgeproduceerde groene stroom met medebewoners of medegebruikers van een appartementsblok of gebouw voor gemengd gebruik (bv. kantoren en flats).
  4. Energiegemeenschap en energy hub voor bedrijven: je kan met een groep gebruikers een energiegemeenschap vormen en samen investeren en genieten van zonne-energie. Bijvoorbeeld met je straat, buurt, vzw, coöperatie, industrieterrein…

Rechtstreekse energieverkoop

Je kan je overschot aan zelfgeproduceerde stroom ook direct verkopen aan een andere partij, tegen een prijs die zowel jou als je koper een mooi voordeel oplevert. Ook hier heb je meerdere keuzes.

  1. Persoon-aan-persoonverkoop: je verkoopt rechtstreeks aan iemand anders die een adres in Vlaanderen heeft. Dat mag een buur, vriend, familielid… zijn, maar dat hoeft niet. Op platformen voor peer-to-peerhandel zoals EnergySwap kan je zelf je prijs bepalen en gaat het platform op zoek naar interessante matches.
  2. Meervoudige persoon-aan-persoonverkoop: je kan ook met verschillende eigenaars van zonnepanelen, die stroom op overschot hebben, samenwerken en doorverkopen aan een grotere afnemer. Bijvoorbeeld met enkele buren aan een bedrijf in de omgeving.
  3. Bedrijf-aan-persoonverkoop: heb je in je bedrijf een installatie voor zonnepanelen, dan kan je het overschot aan energie ook doorverkopen voor een gunstige prijs aan bijvoorbeeld je eigen werknemers of partners.
  4. Verkoop binnen één gebouw: heb je zonnepanelen op of rond je appartementsblok, dan kan de vereniging van mede-eigenaars (VME) beslissen om de overtollige opgewekte zonne-energie te verkopen aan gebruikers binnen dit gebouw.

Ontdek hier meer over direct elektriciteit kopen. Interesse om rechtstreeks stroom te verkopen? Kijk dan hier.

Je digitale meter monitort per kwartier

De overtollige stroom rechtstreeks leveren van persoon tot persoon gebeurt automatisch via je bestaande elektriciteitsnetwerk. Dat kan enkel als je allebei aangesloten bent via een digitale meter met meetregime 3.

Waarom een digitale meter?

Een digitale meter geeft per kwartier precies aan hoeveel zonne-energie je produceert en niet zelf verbruikt. Dankzij deze kwartierwaarden wordt direct duidelijk hoeveel overschot er beschikbaar is. Daarom is het ook belangrijk dat de andere partij binnen datzelfde kwartier de gedeelde stroom gebruikt. Is dat niet zo of blijft er toch nog een rest over, dan kan die via een terugleveringscontract aan je traditionele leverancier verkocht worden.

Waarom meetregime 3?

Activeer je je meetregime 3 bij je vaste stroomleverancier, dan kan je netbeheerder (Fluvius in Vlaanderen) dagelijks je kwartierwaarden lezen om per maand precies de uitgewisselde stroom te berekenen. Vervolgens stuurt hij deze data naar je leverancier; zodat de afgenomen stroom (via de leverancier), gedeelde elektriciteit (via energiedelen) en eventuele teruggeleverde stroom (via injectie) nauwkeurig kunnen verrekend worden in een correcte facturatie.

Zo deel je energie via het onafhankelijke platform EnergySwap

Bij je traditionele energieleverancier koop je de elektriciteit van hem, geproduceerd door hem. Een energiedeelplatform zoals EnergySwap wekt zelf geen stroom op, maar is een tussenpersoon die het mogelijk maakt dat mensen en bedrijven rechtstreeks onder elkaar kunnen kopen en verkopen. Zonder tussenkomst van een grote stroomleverancier.

Maar het blijft wel minstens even gemakkelijk. EnergySwap ontzorgt je volledig door alles eenvoudig en geautomatiseerd te maken en het hele proces voor je op te volgen. Van opstart tot levering.

Hoe werkt het?

  1. Je registreert je vrijblijvend en creëert een account als koper of verkoper.
  2. Het platform maakt verbinding met de zonnepanelen en digitale meter.
  3. Je bepaalt je prijs per kWh, een schatting van de hoeveelheid stroom en de termijn.
  4. Op basis van je data selecteert het platform je ideale match.
  5. Is de keuze door koper en verkoper goedgekeurd, dan automatiseert het platform alle stappen tot de oplevering.
  6. Beide partijen betalen in een beveiligde omgeving aan het deelplatform, dat het bedrag monitort en aan de tegenpartij bezorgt. De verkoper betaalt hiervoor een vastgelegde transactiekost, de koper niets.

Wil je je registreren op het platform van EnergySwap? Dat kan hier.

Dit zijn de verschillen tussen een deelplatform en een traditionele stroomleverancier

Persoon-tot-persoon

Deelplatform

  • Lokale, groene stroom
  • Geen nieuw contract: je blijft bij je huidige leverancier
  • Onderling en direct (ver)kopen tussen consumenten/bedrijven
  • Onafhankelijk van reguliere leveranciers
  • Zelfstandig kiezen van vast tarief (per kWh) en termijn (min. 3 maanden)
  • Digitale meter en activatie meetregime 3 vereist
EnergySwap Icon

Traditionele leverancier

Vast contract

  • Groene of grijze stroom
  • Vaste leverancier
  • Vastgesteld, niet aanpasbaar tarief (per kWh) voor de volledige looptijd
  • Precies en zeker bedrag dat betaald wordt
  • Tarief (vaak) hoger dan andere formules

Traditionele leverancier

Variabel contract

  • Groene of grijze stroom
  • Vaste leverancier
  • Tarief (per kWh) volgens de marktprijs (meestal per maand of kwartaal berekend)
  • Jaarprijs wordt beïnvloed door de evoluties op de groothandelsbeurzen
  • Minder zekerheid, maar ook (vaak) minder betalen

Traditionele leverancier

Uurtarief contract

  • Groene of grijze stroom
  • Vaste leverancier
  • Uurtarief (per kWh), 1 dag van tevoren bepaald op basis van de groothandelsbeurzen
  • Digitale meter en activatie meetregime 3 vereist
  • Actief bezig zijn met elektriciteitsverbruik en/of afstemmen op uurtarief

Alle voordelen op een rij

  • Kopers besparen op hun energierekening en verkopers zorgen voor een extra inkomen.
  • Energiedelen bevordert het gebruik van hernieuwbare energie en verlaagt zo de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de CO2-uitstoot.
  • Het delen van energie versterkt het gemeenschapsgevoel aangezien buren, vrienden en familie kunnen profiteren van lokaal opgewekte groene energie.
  • Overtollige energie wordt direct gebruikt en gaat niet langer verloren, wat leidt tot een efficiënter gebruik van opgewekte stroom.
  • Mensen zonder zonnepanelen of andere duurzame energiebronnen hebben dankzij energiedelen toch allemaal toegang tot hernieuwbare energie.

Maak ook het verschil met energiedelen via EnergySwap. Meld je hier aan.